A clinical trial to compare satralizumab with placebo in people with autoimmune encephalitis

A Study To Evaluate The Efficacy, Safety, Pharmacokinetics, And Pharmacodynamics Of Satralizumab In Patients With Anti-N-Methyl-D-Aspartic Acid Receptor (NMDAR) Or Anti-Leucine-Rich Glioma-Inactivated 1 (LGI1) Encephalitis (CIELO)

  • Auto-immuunziekten
  • Autoimmune Encephalitis
  • LGI1 Autoimmune Encephalitis
  • NMDAR Autoimmune Encephalitis
Houd er rekening mee dat de rekruteringsstatus van het onderzoek in uw onderzoekscentrum kan verschillen van de algemene onderzoeksstatus, omdat sommige onderzoekscentra mogelijk eerder rekruteren dan andere.
Status onderzoek:

Bezig met werving

Dit onderzoek wordt uitgevoerd op
Stad
  • Rotterdam
Onderzoek-ID:

NCT05503264 2021-002395-39 WN43174

      Onderzoekslocaties zoeken

      De volgende informatie is afkomstig van de openbare website ClinicalTrials.gov en is bewerkt.

      De volgende informatie is afkomstig van de openbare website ClinicalTrials.gov en is niet aangepast.

      Results Disclaimer

      Samenvatting Onderzoek

      The purpose of this study is to assess the efficacy, safety, pharmacokinetics, and pharmacodynamics of satralizumab in participants with anti-N-methyl-D-aspartic acid receptor (NMDAR) and anti-leucine-rich glioma-inactivated 1 (LGI1) encephalitis.

      Hoffmann-La Roche Sponsor
      Phase 3 Phase
      NCT05503264,WN43174,2021-002395-39 Trial Identifier
      All Geslacht
      ≥12 Years Leeftijd
      No Gezonde vrijwilligers

       1. Waarom is het CIELO-onderzoek nodig?

      Acute encefalitis is een zeldzame en slopende ziekte van de hersenen die wordt veroorzaakt door een ontsteking. Bij auto-immuun encefalitis (AIE) gaat het om aandoeningen met een oorzaak die kan worden vastgesteld, zoals auto-antistoffen. Auto-antistoffen zijn antistoffen (bepaalde immuuneiwitten) die onterecht gezonde weefsels en eiwitten aanvallen. Twee van de meest voorkomende vormen van AIE zijn NMDAR AIE en LGI1 AIE. Deze ziekten worden veroorzaakt doordat er auto-antistoffen worden gemaakt tegen NMDAR-eiwitten in het eerste geval en tegen LGI1-eiwitten in het tweede geval.

      Op dit moment zijn er geen goedgekeurde behandelingen voor NMDAR AIE of LGI1 AIE. Er is dus een grote behoefte aan verder onderzoek naar behandeling van deze twee vormen van AIE.

      Het doel van dit onderzoek is om te kijken of satralizumab werkt en veilig is bij onderzoeksdeelnemers met NMDAR AIE of LGI1 AIE.

       

      2. Hoe gaat het CIELO-onderzoek in zijn werk?

      Voor dit onderzoek worden mensen met NMDAR AIE of LGI1 AIE gezocht. Mensen kunnen meedoen als ze ten minste 12 jaar oud zijn en NMDAR AIE hebben. Of als ze ten minste 18 jaar oud zijn en LGI1 AIE hebben.

      Het doel van dit onderzoek is om de effecten van het gebruik van satralizumab te vergelijken met die van placebo bij mensen met NMDAR AIE of LGI1 AIE. Het gaat dan om positieve én negatieve effecten. Onderzoeksdeelnemers die meedoen aan dit onderzoek, krijgen satralizumab of placebo. 

      Deelnemers worden 52 weken lang behandeld met de onderzoeksbehandeling satralizumab OF placebo. Deelnemers komen iedere vier weken bij de onderzoeksarts om hun onderzoeksbehandeling te krijgen. Tijdens dit bezoek wordt ook gekeken hoe de deelnemer reageert op de behandeling en of hij/zij last heeft van bijwerkingen. Hoe lang een deelnemer meedoet aan het onderzoek hangt ervan af of hij/zij wel of niet wil meedoen aan de verlengingsperiode van het onderzoek. Deze verlengingsperiode is niet verplicht en duurt ten minste twee jaar. In totaal kan het onderzoek maximaal vijf jaar duren (inclusief vervolgafspraken). Deelnemers mogen op elk moment stoppen met de onderzoeksbehandeling en het onderzoek.

       

      3. Wat zijn de belangrijke eindpunten van het CIELO-onderzoek?

      Het belangrijkste eindpunt van een onderzoek is het belangrijkste resultaat dat in het onderzoek wordt gemeten om te zien of het medicijn heeft gewerkt. Voor dit onderzoek is dat het aantal  deelnemers dat verbetering laat zien in de beperkingen die ze hebben, of in hoe afhankelijk ze zijn bij het uitvoeren van dagelijkse activiteiten. Dit wordt gemeten na 24 weken behandeling te hebben gehad.  

      Er zijn ook nog andere eindpunten in het onderzoek. Onder andere het aantal bijwerkingen (alle onverwachte medische problemen die optreden tijdens de behandeling) en hoe ernstig deze bijwerkingen zijn. Ook wordt gemeten hoe lang het duurt totdat deelnemers geen last meer hebben van aanvallen (ten minste zes weken geen aanvallen).

       

      4. Wie kunnen meedoen aan dit onderzoek?

      Mensen kunnen meedoen aan dit onderzoek als ze NMDAR AIE of LGI1 AIE hebben. De klachten mogen niet langer dan negen maanden geleden zijn begonnen. 

      Mensen mogen niet meedoen aan dit onderzoek als ze kanker of bepaalde andere medische aandoeningen hebben of hebben gehad. Of als ze behandeld zijn met bepaalde medicijnen. Mensen die zwanger zijn of borstvoeding geven mogen ook niet meedoen aan dit onderzoek.

       

      5. Welke behandeling krijgen deelnemers in dit onderzoek?

      De deelnemers aan het onderzoek worden willekeurig in twee groepen verdeeld (als bij het opgooien van een munt). Ze krijgen:

      ●          Satralizumab als onderhuidse injectie (hierbij wordt een naald ingebracht onder de huid van de buik of het been) in week 0, 2 en 4, en daarna iedere vier weken tot week 52

      ●          OF placebo als onderhuidse injectie in week 0, 2 en 4, en daarna iedere vier weken tot week 52.

      De kans dat een deelnemer in de groep met satralizumab of in de groep met placebo terechtkomt is even groot. 

      Dit onderzoek is ‘placebo-gecontroleerd’. Dat betekent dat een van de groepen een middel krijgt zonder werkzame stoffen (dit wordt een ‘placebo’ genoemd). Dit middel ziet er net zo uit als het medicijn dat wordt onderzocht. Onderzoekers vergelijken de resultaten van de verschillende groepen. Zo kunnen ze zien of mogelijke verschillen worden veroorzaakt door het medicijn of dat ze toevallig zijn. 

      Dit onderzoek is ook dubbelblind. Dat betekent dat zowel de deelnemer als de onderzoeksarts niet kunnen kiezen in welke groep de deelnemer komt. En totdat het onderzoek voorbij is weten ze allebei ook niet in welke groep de deelnemer zit. Zo worden de resultaten niet beïnvloed door de verwachtingen van wat er zal kunnen gebeuren. Als de veiligheid van de deelnemer in gevaar is, dan kan de onderzoeksarts wel te weten komen in welke groep de deelnemer zit. Kiezen deelnemers ervoor om mee te doen aan de verlengingsperiode van het onderzoek? Dan kunnen ze kiezen uit drie mogelijkheden. Ze kunnen doorgaan met de dubbelblinde onderzoeksbehandeling die ze in het begin van het onderzoek hebben gekregen. Of ze kunnen satralizumab krijgen. Of ze kunnen helemaal stoppen met de onderzoeksbehandeling, maar wel naar de beoordelingen voor het onderzoek blijven komen.

      6. Heeft meedoen aan dit onderzoek risico's of voordelen?

      Op het moment van het onderzoek is nog niet helemaal bekend hoe veilig de onderzoeksbehandeling is of hoe goed het werkt. Bij de meeste onderzoeken is er enig risico voor de deelnemer. Maar soms is dat risico niet groter dan de risico's van de gewone medische zorg of van het natuurlijke beloop van de aandoening. Mogelijke deelnemers krijgen te horen wat de risico's en de voordelen zijn van meedoen aan het onderzoek. En welke extra handelingen, testen of onderzoeken ze moeten ondergaan. Dit staat ook allemaal in de proefpersoneninformatie. Dat is een document dat mensen alle informatie geeft die ze nodig hebben om te kunnen kiezen of ze wel of niet willen meedoen aan een onderzoek. Een mogelijke deelnemer moet dit ook bespreken met leden van het onderzoeksteam en met zijn/haar gewone zorgverlener. Het is belangrijk dat iedereen die belangstelling heeft om mee te doen aan een onderzoek, zo veel mogelijk over het onderzoek weet. En dat hij/zij zich vrij voelt om aan het onderzoeksteam alle mogelijke vragen te stellen over het onderzoek.

      Risico's van het onderzoeksmiddel

      Deelnemers kunnen bijwerkingen hebben van het medicijn dat in dit onderzoek wordt gebruikt. Een bijwerking is een ongewenst effect van een medicijn of een medische behandeling. Bijwerkingen kunnen licht of ernstig zijn en zelfs levensbedreigend. Bij elke deelnemer kunnen de bijwerkingen anders zijn.

      Satralizumab

      Mogelijke deelnemers wordt verteld wat de bekende bijwerkingen van satralizumab zijn. En als het relevant is, wordt een deelnemer ook verteld over mogelijke bijwerkingen die in andere onderzoeken met mensen of in het laboratorium zijn uitgevoerd of informatie van vergelijkbare medicijnen.

      Satralizumab en placebo worden gegeven als onderhuidse injectie. Deelnemers worden geïnformeerd over de bekende bijwerkingen van onderhuidse injecties. 

      Mogelijke voordelen van het onderzoek

      De gezondheid van deelnemers kan door deelname aan het onderzoek wel of niet beter worden. De informatie die met dit onderzoek wordt verzameld kan mensen met een vergelijkbare aandoening in de toekomst mogelijk helpen.

      -----------

      Meer informatie over dit onderzoek vindt u op het tabblad Voor deskundigen op deze website. 
      Of ga via deze link  naar ClinicalTrials.gov: https://clinicaltrials.gov/ct2/show/NCT05503264  

      Samenvatting Onderzoek

      The purpose of this study is to assess the efficacy, safety, pharmacokinetics, and pharmacodynamics of satralizumab in participants with anti-N-methyl-D-aspartic acid receptor (NMDAR) and anti-leucine-rich glioma-inactivated 1 (LGI1) encephalitis.

      Hoffmann-La Roche Sponsor
      Phase 3 Fase
      NCT05503264,WN43174,2021-002395-39 Onderzoek-ID
      Satralizumab, Placebo Behandelingen
      NMDAR Autoimmune Encephalitis, LGI1 Autoimmune Encephalitis Aandoening
      Officiële titel

      A Phase III, Randomized, Double-Blind, Placebo-Controlled, Multicenter Basket Study To Evaluate The Efficacy, Safety, Pharmacokinetics, And Pharmacodynamics Of Satralizumab In Patients With Anti-N-Methyl-D-Aspartic Acid Receptor (NMDAR) Or Anti-Leucine-Rich Glioma-Inactivated 1 (LGI1) Encephalitis

      Geschiktheidscriteria

      Beide Geslacht
      ≥12 Jaar Leeftijd
      Nee Gezonde vrijwilligers
      Inclusiecriteria
      • Reasonable exclusion of tumor or malignancy before baseline visit (randomization)
      • Onset of autoimmune encephalitis (AIE) symptoms <=9 months before randomization
      • Meet the definition of "New Onset" or "Incomplete Responder" AIE
      • For women of childbearing potential: agreement to remain abstinent (refrain from heterosexual intercourse) or use adequate contraception during the treatment period and for at least 3 months after the final dose of satralizumab or placebo
      • For participants enrolled in the extended China enrollment phase at National Medical Products Administration (NMPA)-recognized sites: participants who are current residents of mainland China, Hong Kong, or Taiwan, and of Chinese ancestry

      N-methyl-D-aspartic acid receptor (NMDAR) AIE Cohort

      • Age >=12 years
      • Diagnosis of probable or definite NMDAR encephalitis

      Leucine-rich glioma-inactivated 1 (LGI1) AIE Cohort

      • Age >=18 years
      • Diagnosis of LGI1 encephalitis
      Exclusiecriteria
      • Any untreated teratoma or thymoma at baseline visit (randomization)
      • History of carcinoma or malignancy, unless deemed cured by adequate treatment with no evidence of recurrence for >=5 years before screening
      • For patients with NMDAR AIE, history of negative anti-NMDAR antibody in cerebrospinal fluid (CSF) using a cell-based assay within 9 months of symptom onset
      • Historically known positivity to an intracellular antigen with high cancer association or GAD-65
      • Historically known positivity to any cell surface neuronal antibodies other than NMDAR and LGI1
      • Confirmed paraneoplastic encephalitis
      • Confirmed central or peripheral nervous system demyelinating disease
      • Alternative causes of associated symptoms
      • History of herpes simplex virus encephalitis in the previous 24 weeks
      • Any previous/concurrent treatment with IL-6 inhibitory therapy (e.g., tocilizumab), alemtuzumab, total body irradiation, or bone marrow transplantation
      • Any previous treatment with anti-CD19 antibody, complement inhibitors, neonatal Fc receptor antagonists, anti-B-lymphocyte stimulator monoclonal antibody
      • Any previous treatment with T-cell depleting therapies, cladribine, or mitoxantrone
      • Treatment with oral cyclophosphamide within 1 year prior to baseline Treatment with any investigational drug (including bortezomib) within 24 weeks prior to screening
      • Concurrent use of more than one IST as background therapy
      • Contraindication to all of the following rescue treatments: rituximab, IVIG, high-dose corticosteroids, or intravenous (IV) cyclophosphamide
      • Any surgical procedure, except laparoscopic surgery or minor surgeries within 4 weeks prior to baseline, excluding surgery for thymoma or teratoma removal
      • Planned surgical procedure during the study
      • Evidence of progressive multifocal leukoencephalopathy
      • Evidence of serious uncontrolled concomitant diseases that may preclude patient participation
      • Congenital or acquired immunodeficiency, including HIV infection
      • Active or presence of recurrent bacterial, viral, fungal, mycobacterial infection, or other infection
      • Infection requiring hospitalization or treatment with IV anti-infective agents within 4 weeks prior to baseline visit
      • Positive hepatitis B (HBV) and hepatitis C (HCV) test at screening
      • Evidence of latent or active tuberculosis (TB)
      • History of drug or alcohol abuse within 1 year prior to baseline
      • History of diverticulitis or concurrent severe gastrointestinal (GI) disorders that, in the investigator's opinion, may lead to increased risk of complications such as GI perforation
      • Receipt of live or live-attenuated vaccine within 6 weeks prior to baseline visit
      • History of blood donation (1 unit or more), plasma donation or platelet donation within 90 days prior to screening
      • History of severe allergic reaction to a biologic agent
      • Active suicidal ideation within 6 months prior to screening, or history of suicide attempt within 3 years prior to screening
      • Any serious medical condition or abnormality in clinical laboratory tests that, in the investigator's judgment, precludes safe participation in and completion of the study
      • Pregnant or breastfeeding, or intending to become pregnant during the study or within 3 months after the final dose of study drug
      • Laboratory abnormalities at Screening

      Over Klinisch Onderzoek

      Wat is een klinisch onderzoek? Waarom zou ik overwegen deel te nemen aan een klinisch onderzoek? En waarom voert Roche klinisch onderzoek uit?

      Ontdek het nu