Een klinisch onderzoek waarin wordt gekeken hoe bepaalde combinaties van behandelingen werken bij mensen met melanoom (Morpheus-Melanoma) (BO43328)

Een onderzoek dat de werkzaamheid en veiligheid evalueert van meervoudige behandelcombinaties bij patiënten met melanoom (morpheus-melanoma)

  • Kanker
  • Melanoom
Houd er rekening mee dat de rekruteringsstatus van het onderzoek in uw onderzoekscentrum kan verschillen van de algemene onderzoeksstatus, omdat sommige onderzoekscentra mogelijk eerder rekruteren dan andere.
Status onderzoek:

Bezig met werving

Dit onderzoek wordt uitgevoerd op
Steden
  • Amsterdam
  • Leiden
Onderzoek-ID:

NCT05116202 2022-502939-19-00 BO43328

      Onderzoekslocaties zoeken

      De volgende informatie is afkomstig van de openbare website ClinicalTrials.gov en is bewerkt.

      De volgende informatie is afkomstig van de openbare website ClinicalTrials.gov en is niet aangepast.

      Results Disclaimer

      Samenvatting Onderzoek

      This study will evaluate the efficacy, safety, and pharmacokinetics of treatment combinations in cancer immunotherapy (CIT)-naive participants with resectable Stage III melanoma (Cohort 1) and in participants with Stage IV melanoma (Cohort 2). The study is designed with the flexibility to open new treatment arms as new treatments become available, close existing treatment arms that demonstrate minimal clinical activity or unacceptable toxicity, and modify the participant population.

      Hoffmann-La Roche Sponsor
      Phase 1/Phase 2 Phase
      NCT05116202,BO43328,2022-502939-19-00 Trial Identifier
      All Geslacht
      ≥18 Years Leeftijd
      No Gezonde vrijwilligers

       

      1. Waarom is het klinische onderzoek Morpheus-Melanoma nodig?

       

      Melanoom is een vorm van huidkanker die soms moeilijk te behandelen is als het zich verspreidt naar andere organen in het lichaam (gevorderd melanoom). Er zijn wel nieuwe medicijnen, zoals immuuntherapie tegen kanker, die bemoedigende resultaten hebben laten zien bij gevorderd melanoom.

       

      Bij immuuntherapie voor kanker wordt het eigen immuunsysteem van het lichaam gebruikt om kankercellen te vernietigen. In dit onderzoek worden verschillende soorten medicijnen voor immuuntherapie getest om te kijken of nieuwe combinaties van behandelingen leiden tot betere resultaten voor mensen met lokaal of gevorderd melanoom.

       

       

      2. Hoe werkt het klinische onderzoek Morpheus-Melanoma?

       

      Voor dit klinisch onderzoek worden mensen met melanoom gezocht. Dit kan zijn: 

       

      Lokaal melanoom dat met een operatie kan worden weggehaald (dit wordt 'operabel' genoemd) en dat is uitgezaaid naar lymfklieren (groep 1) OF

      Gevorderd melanoom dat is uitgezaaid naar andere organen en dat tijdens of na maximaal twee verschillende eerdere behandelingen erger is geworden (groep 2).

       

      Er zijn twee behandelgroepen bij dit onderzoek. De deelnemers zullen worden ingedeeld bij een van deze twee groepen, op basis van hoe ver het melanoom is uitgezaaid in het lichaam. In paragraaf 5 staat beschreven welke behandelingen er worden gegeven.

       

      Deelnemers in groep 1 zullen na de behandeling worden geopereerd. Ze hebben een afspraak met de arts van het klinische onderzoek in week 1 en 4 (voor de behandeling), in week 6, 7 en 10 (voorbereiding op de operatie, de operatie zelf en controle na de operatie), en in week 13 (voor de afronding van de behandeling). Na zes maanden is er een opvolgingsgesprek in de kliniek, gevolgd door een nacontrole eens per drie maanden (deze kunnen op afstand worden gedaan). Deze controles zijn bedoeld om te kijken hoe de deelnemer op de behandeling reageert en of hij of zij bijwerkingen krijgt. 

       

      Alle deelnemers in groep 2 hebben een afspraak met de arts van het klinische onderzoek in week 1 en 4 en vervolgens elke 3 weken tot de behandeling wordt gestopt, en daarna eens per drie maanden. Deze controles zijn bedoeld om te kijken hoe de deelnemer op de behandeling reageert en of hij of zij bijwerkingen krijgt. 

       

      Hoelang de deelnemers in totaal aan het klinische onderzoek meedoen, hangt af van de groep waarin ze zitten, hoe hun kanker op de behandeling reageert en of ze met de behandeling moeten stoppen omdat ze bijwerkingen krijgen. Hierdoor kan de deelname van één dag tot meer dan een jaar duren. Nadat de behandeling is gestopt, worden alle deelnemers nog 135 dagen gevolgd om te kijken of ze bijwerkingen krijgen. Deelnemers mogen op elk moment met de onderzoeksbehandeling stoppen en het klinische onderzoek verlaten.

       

      3. Wat zijn de belangrijkste eindpunten van het klinische onderzoek Morpheus-Melanoma?

       

      Klinische eindpunten zijn de belangrijkste resultaten die in het onderzoek worden gemeten om te kijken of het medicijn heeft gewerkt. Bij groep 1 is het belangrijkste klinische eindpunt of er tekenen van kanker worden gevonden in de weefselmonsters die tijdens de operatie en na de behandeling verwijderd zijn (pathologische mate van respons).

       

      Enkele andere eindpunten van het klinische onderzoek zijn het aantal en de ernst van eventuele bijwerkingen (onverwachte medische problemen die tijdens de behandeling ontstaan) en hoe lang deelnemers blijven leven (algehele overleving).

       

      Het belangrijkste eindpunt van het klinische onderzoek voor groep 2 is het aantal mensen bij wie de tumor kleiner is geworden (objectieve mate van respons) en die kleiner blijft als die ten minste vier weken later nog eens wordt getest. 

       

      Enkele andere eindpunten van het klinische onderzoek zijn het aantal en de ernst van eventuele bijwerkingen, de algehele overleving en hoe lang het duurt voordat de kanker verergert (progressievrije overleving).

       

      4. Wie kan er meedoen aan dit klinische onderzoek?

       

      Aan dit onderzoek kunnen mensen meedoen die ten minste 18 jaar oud zijn en bij wie is vastgesteld dat ze ofwel lokaal operabel melanoom hebben, of gevorderd melanoom dat erger is geworden tijdens of na maximaal twee eerdere verschillende behandelingen.  

       

      Mogelijk kunnen mensen niet aan dit onderzoek meedoen als ze bepaalde andere medische aandoeningen hebben, eerder bepaalde behandelingen hebben gekregen, zwanger zijn of willen worden of borstvoeding geven. Mogelijk kunnen deelnemers een behandeling van groep 1 niet krijgen als ze eerder zijn behandeld met immuuntherapie. Mogelijk kunnen deelnemers de behandeling van groep 2 niet krijgen als er is vastgesteld dat hun kanker is uitgezaaid naar de hersenen en het ruggenmerg.

       

      5. Welke behandeling krijgen de deelnemers aan dit klinische onderzoek? 

       

      Dit is een open-label onderzoek. Dat betekent dat iedereen die aan het onderzoek meewerkt, dus ook de deelnemers en de artsen, weet welk medicijn er wordt gebruikt. Iedereen die aan dit klinische onderzoek gaat meedoen, wordt ingedeeld in groep 1 of 2 op basis van het stadium van zijn of haar ziekte.

       

      Groep 1: deelnemers met lokaal melanoom dat is uitgezaaid naar de lymfeklieren worden willekeurig opgesplitst in vier groepen (met een even grote kans om elk van de vier behandelcombinaties te krijgen). Zij krijgen:

      • Nivolumab plus ipilimumab, eenmaal per drie weken via een infuus toegediend in een ader
      • OF RO7247669 (een bispecifiek antilichaam), eenmaal per drie weken via een infuus toegediend in een ader
      • OF atezolizumab plus tiragolumab, eenmaal per drie weken via een infuus toegediend in een ader 
      • OF RO7247669 plus tiragolumab, eenmaal per drie weken via een infuus toegediend in een ader

       

      Als er medisch onaanvaardbare bijwerkingen ontstaan, wordt de behandeling gestopt. 

       

      De deelnemers krijgen de behandeling in totaal twee keer toegediend. Na zes weken behandeling (of nadat deze is stopgezet) worden deelnemers in groep 1 in week 7 geopereerd aan hun lymfeklieren.

       

      Groep 2: deelnemers met gevorderd melanoom die eerder maximaal twee verschillende behandelingen hebben gekregen. Zij krijgen:

       

      • RO7247669 plus tiragolumab, eenmaal per drie weken via een infuus toegediend in een ader

       

      Als de kanker verergert of als er medisch onaanvaardbare bijwerkingen ontstaan, wordt de behandeling gestopt.

       

       

      6. Zijn er risico's of voordelen van meedoen aan dit klinische onderzoek?

       

      Het is mogelijk dat tijdens het onderzoek nog niet helemaal duidelijk is hoe veilig of werkzaam de experimentele behandeling of het experimentele gebruik is. Bij de meeste onderzoeken zijn er mogelijke risico's voor de deelnemers, maar deze zijn meestal niet groter dan de risico's van de standaardzorg of het natuurlijke verloop van de ziekte of aandoening. Mensen die misschien kunnen meedoen aan het klinische onderzoek, krijgen uitleg over de risico's en voordelen van deelname en over verdere procedures, tests of beoordelingen die ze zouden moeten ondergaan. Dit wordt allemaal beschreven in het document voor geïnformeerde toestemming (een document met daarin alle benodigde informatie om een besluit te kunnen nemen over deelname aan een klinisch onderzoek). Mogelijke deelnemers moeten deze informatie ook bespreken met leden van het onderzoeksteam en hun gewone zorgverlener. Als iemand geïnteresseerd is in deelname aan een klinisch onderzoek, moet diegene zo veel mogelijk over het onderzoek weten en het gevoel hebben dat hij of zij het onderzoeksteam alles kan vragen over het onderzoek.

      Risico's van de geneesmiddelen van het klinische onderzoek

      Deelnemers kunnen bijwerkingen (vervelende effecten van een geneesmiddel of medische behandeling) krijgen van de geneesmiddelen die in dit klinische onderzoek worden gebruikt. Bijwerkingen kunnen mild tot ernstig of zelfs levensbedreigend zijn, en kunnen per persoon verschillend zijn. 

       

      Nivolumab, ipilimumab, atezolizumab, tiragolumab, RO7247669

      Mogelijke deelnemers krijgen uitleg over de bekende bijwerkingen van nivolumab, ipilimumab, atezolizumab, tiragolumab en RO7247669. Als er op basis van tests met mensen en in het laboratorium of kennis van vergelijkbare geneesmiddelen nog andere mogelijke bijwerkingen zijn, wordt dit ook verteld.

      Al deze geneesmiddelen worden toegediend als infuus in een ader (intraveneus). Deelnemers krijgen uitleg over eventuele bekende bijwerkingen van een intraveneus infuus.

      Mogelijke voordelen van deelname aan het klinische onderzoek Morpheus-Melanoma

      Of de gezondheid van deelnemers nu wel of niet verbetert tijdens dit onderzoek, met de kennis die wordt opgedaan kunnen in de toekomst mogelijk andere mensen met een vergelijkbare medische aandoening worden geholpen.

       

      Ga voor meer informatie over dit klinische onderzoek naar het tabblad Voor deskundigen op de pagina over het onderzoek op onderzoekvoormij.nl of volg deze link naar ClinicalTrials.gov: https://clinicaltrials.gov/ct2/show/NCT05116202

      Identificatienummer onderzoek: NCT05116202

       

      Samenvatting Onderzoek

      This study will evaluate the efficacy, safety, and pharmacokinetics of treatment combinations in cancer immunotherapy (CIT)-naive participants with resectable Stage III melanoma (Cohort 1) and in participants with Stage IV melanoma (Cohort 2). The study is designed with the flexibility to open new treatment arms as new treatments become available, close existing treatment arms that demonstrate minimal clinical activity or unacceptable toxicity, and modify the participant population.

      Hoffmann-La Roche Sponsor
      Phase 1/Phase 2 Fase
      NCT05116202,BO43328,2022-502939-19-00 Onderzoek-ID
      Nivolumab, Ipilimumab, RO7247669 2100 mg, Atezolizumab, Tiragolumab, RO7247669 600 mg Behandelingen
      Melanoma Aandoening
      Officiële titel

      A Phase Ib/II, Open-Label, Multicenter, Randomized Umbrella Study Evaluating the Efficacy and Safety of Multiple Treatment Combinations in Patients With Melanoma (Morpheus-Melanoma)

      Geschiktheidscriteria

      Beide Geslacht
      ≥18 Jaar Leeftijd
      Nee Gezonde vrijwilligers
      Inclusiecriteria

      Inclusion Criteria for Cohort 1:

      • ECOG performance status (PS) of 0 or 1
      • Histologically confirmed resectable Stage III melanoma according to AJCC-8 and no history of in-transit metastases within the last 6 months
      • Fit and planned for CLND
      • Measurable disease according to RECIST v1.1
      • Availability of a representative tumor specimen
      • Adequate hematologic and end-organ function
      • For patients receiving therapeutic anticoagulation: stable anticoagulant regimen
      • Negative HIV test, negative hepatitis B surface antibody (HBsAb), and negative total hepatitis B core antibody (HBcAb) test, and negative hepatitis C virus (HCV) at screening. Patients with a positive HIV test at screening are eligible provided they are stable on anti-retroviral therapy, have a CD4 count >= 200/μL, and have an undetectable viral load.

      Inclusion Criteria for Cohort 2:

      • ECOG PS of 0 or 1
      • Life expectancy >= 3 months, as determined by the investigator
      • Histologically confirmed Stage IV (metastatic) cutaneous melanoma according to AJCC-8
      • Disease progression during or following at least one but no more than two lines of treatment for metastatic disease
      • Measurable disease according to RECIST v1.1
      • Availability of a representative tumor specimen
      • Adequate hematologic and end-organ function
      • For patients receiving therapeutic anticoagulation: stable anticoagulant regimen
      • Negative HIV test, negative hepatitis B surface antibody (HBsAb), and negative total hepatitis B core antibody (HBcAb) test, and negative hepatitis C virus (HCV) at screening. Patients with a positive HIV test at screening are eligible provided they are stable on anti-retroviral therapy, have a CD4 count >= 200/μL, and have an undetectable viral load.
      Exclusiecriteria

      Exclusion Criteria for Cohort 1:

      • Mucosal, uveal and acral lentiginous melanoma
      • Distantly metastasized melanoma
      • History of in-transit metastases within the last 6 months
      • Prior radiotherapy
      • Prior immunotherapy, including anti-CTLA-4, anti-PD-1, and anti-PD-L1 therapeutic antibodies, and other systemic therapy for melanoma
      • Treatment with investigational therapy within 28 days prior to initiation of study treatment
      • Treatment with systemic immunostimulatory agents within 4 weeks or 5 drug-elimination half-lives (whichever is longer) prior to initiation of study treatment
      • Prior allogeneic stem cell or solid organ transplantation
      • Known immunodeficiency or conditions requiring treatment with systemic immunosuppressive medication, or anticipation of need for systemic immunosuppressant medication during study treatment
      • Active or history of autoimmune disease or immune deficiency

      Exclusion Criteria for Cohort 2:

      • Mucosal and uveal melanoma
      • Treatment with investigational therapy within 28 days prior to initiation of study treatment
      • Treatment with systemic immunostimulatory agents within 4 weeks or 5 drug-elimination half-lives (whichever is longer) prior to initiation of study treatment
      • Prior allogeneic stem cell or solid organ transplantation
      • Known immunodeficiency or conditions requiring treatment with systemic immunosuppressive medication, or anticipation of need for systemic immunosuppressant medication during study treatment
      • Active or history of autoimmune disease or immune deficiency
      • Symptomatic, untreated, or progressing CNS metastases
      • Active or history of carcinomatous meningitis/leptomeningeal disease
      • Uncontrolled tumor-related pain
      • Uncontrolled pleural effusion, pericardial effusion, or ascites requiring recurrent drainage procedures
      • Uncontrolled or symptomatic hypercalcemia
      •  

      Over Klinisch Onderzoek

      Wat is een klinisch onderzoek? Waarom zou ik overwegen deel te nemen aan een klinisch onderzoek? En waarom voert Roche klinisch onderzoek uit?

      Ontdek het nu